De lente breekt door, maar de griepgolf die Nederland al maanden teistert weet van geen ophouden. De griepepidemie duurt al achttien weken, twee keer zolang als een gemiddelde griepgolf.

Afgelopen week meldden zich 55 op de 100.000 inwoners met griepklachten bij de huisarts, maakte gezondheidsinstituut NIVEL bekend. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. ,,Het einde van de epidemie zit eraan te komen, maar we zijn er nog niet”, zegt Gé Donker, huisarts en epidemioloog bij het NIVEL.

Een week eerder kwam het aantal ziektegevallen voor het eerst sinds zeventien weken nipt onder de epidemische grens van 51 op de 100.000 mensen. De epidemie is echter pas formeel ten einde als ze twee achtereenvolgende weken beneden die grens is gebleven.

Gemiddeld duurt een griepepidemie in Nederland ongeveer negen weken. De langste griepepidemie was die in de winter van 2014/2015, die 21 weken woedde.

Huisartsen zagen dit seizoen vooral veel jonge kinderen en ouderen met griepachtige verschijnselen. Daarbij waren er dit jaar veel meer 65-plussers met longontsteking.

NIVEL baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken door het land. De totale omvang van de epidemie is niet bekend, doordat lang niet iedereen zich met griep bij de dokter meldt.

Griep: wat kun je doen om niet ziek te raken

Wanneer de griep toeslaat, en je partner of huisgenoot is verworden tot een besmettingshaard, is het moeilijk om niet ziek te worden.

Griepvirussen zijn extreem besmettelijk en verspreiding ervan is moeilijk te voorkomen. Toch kun je simpele dingen doen die kunnen helpen voorkomen dat je door de griep wordt geveld. We hebben een paar makkelijk te nemen maatregelen voor je op een rijtje gezet.

Hier zijn 9 manieren om het risico op griep te verminderen.


Een griepprik helpt tegen griepvirussen.

Foto: source Reuters/Mariana Bazo
Je kunt een griepprik halen om een griepgolf of epidemie te doorstaan, hoewel het vaccin in Nederland dit jaar een beetje tegenvalt. Het bestaat uit een cocktail van drie virussen, maar dit jaar heeft een vierde variant zich bij de griepgolf gevoegd. Hierdoor is het vaccin minder effectief, maar dat betekent niet dat het je niet kan helpen.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een griepprik het immuumsysteem een boost geeft. Mocht deze verdedigingslinie het toch begeven, dan kan de griep milder zijn dankzij het vaccin. Soms duurt het griepseizoen tot mei, ook dat kan een reden zijn om toch een shot te halen. Helaas is dat niet gratis, tenzij je verzwakt bent door bepaalde ziekten of zestigplusser bent.

Begint je huisgenoot net met snotteren, snuiten en hoesten, BLIJF DAN UIT DE BUURT! Vooral de eerste drie dagen is griep besmettelijk en moet je een paar meter afstand bewaren.

Foto: source Shutterstock
Je wordt veel vaker besmet door mensen met griep, dan door het aanraken van oppervlakten die besmeurd zijn met het ziektekiemen. Via de lucht weet een virus je al te vinden binnen afstand van ongeveer 2 meter, dat kan al gebeuren als de zieke praat, hoest, niest of  zelfs ademt. Beter blijf je dus uit de buurt.
Uit onderzoek blijkt dat virussen vooral naar het volgende slachtoffer hoppen in de eerste twee, drie dagen van de griep. De tweede dag is meestal het ergste qua besmettingsgevaar, maar dat kan variëren. Als iemand 24 uur koortsvrij is zonder medicijnen te hebben genomen, dan is dat een teken dat diegene er weer bovenop is en je dus in de buurt kunt komen zonder daarna ziek te worden.

Misschien wil je beschermende kledij dragen.

Foto: source Reuters
Woon je in een dichtbevolkt huishouden, dan is het handig om één persoon aan te wijzen die de zieke gaat verzorgen. Zodat de rest veilig uit de buurt kan blijven.
Als verzorger wil je wellicht beschermende kleding dragen, zoals een mondkapje en wegwerphandschoenen. Dat voorkomt dat je contact maakt met virussen, als je in de buurt komt. Of dat er griepdeeltjes achterblijven op je hand als je de patiënt een aai over zijn of haar bol geeft.

Desinfecteer oppervlakten en doe dat vaak.

Foto: source Paula Bronstein / Getty Images
Als de griep heerst, kun je wat ziektekiemen wegwassen met water en zeep. Maar dat is soms niet genoeg. Wil je ze echt vernietigen, dan zul je met zwaarder geschut moeten komen, zoals een goed ontsmettingsmiddel.

Raak je gezicht niet aan met je handen.

Foto: source Noah Buscher / Unsplash

Je neus, ogen en mond zijn voor ziektekiemen makkelijke toegangswegen om je lichaam binnen te dringen. In tijden van griep is het daarom niet handig om je gezicht aan te raken nadat je ook allerlei dingen hebt aangeraakt waar wellicht ziektekiemen op zijn geland.


Deel geen handdoeken met een zieke.

Foto: source Shutterstock

Het spreekt voor zich dat je beter geen dingen kunt aanraken die de zieke heeft gebruikt, zoals vuile was, servies of een smartphone. Doe je dat wel, was dan in ieder geval je handen daarna en droog ze niet alsnog af met een handdoek die de zieke heeft gebruikt. Misschien is het zelfs beter om tijdelijk papier te gebruiken, om zo te voorkomen dat je ziektekiemen doorgeeft.


Geef de zieke een eigen ruimte en eigen spullen.

Foto: source Shutterstock
Toetsenborden, telefoons, de afstandbediening, pennen, iemand met griep kan zijn ziektekiemen overal stallen. Geef de zieke daarom eigen borden en glazen en zorg dat het hele boeltje - inclusief zieke- zoveel mogelijk in één ruimte blijft. Op die manier is het makkelijker het virus te vermijden.

Houd je eigen immuumsysteem draaiende door genoeg rust te nemen en door te gaan met dagelijkse bezigheden.

Foto: source Shutterstock

Het is altijd belangrijk om voldoende te slapen, maar met een zieke thuis is het essentieel dat je een kwalitatief goede nachtrust hebt van ongeveer acht uur. Het Amerikaanse gezondheidsinstituut Mayo Clinic wijst erop dat ons immuumsysteem een legertje ziektebestrijdende eiwitten loslaat tijdens onze slaap. Het gaat om proteïnen die helpen infecties en ontstekingen in de kiem te smoren.


Vermijd stress en word niet boos.

Foto: source Shutterstock
Het hele idee dat je de griep krijgt, kan stress veroorzaken. En de zorg voor een al dan niet ijlende zieke gaat je natuurlijk ook niet in de koude kleren zitten. Toch moet je proberen stress en irritatie buiten de deur te houden, want stress kan het immuumsysteem verzwakken. Stress heeft ook een slechte impact op je slaap, die je nodig hebt om het immuumsysteem in vorm te houden.

Accepteer dat sommige risico's niet uit te sluiten zijn.

Foto: source Flickr / Allan Foster

De verdediging van je immuumsysteem tegen de griep, is opgebouwd uit virussen die je in het verleden hebt gehad, het huis waarin je bent opgegroeid en je genen. In 2016 publiceerde het tijdschrift Nature Immunology een onderzoek waaruit blijkt dat ons immuumsysteem voor een groot deel is gevormd door onze leeftijd en onze omgeving. Daarom zullen sommigen helemaal niet besmet worden door hun partner en anderen juist wel. Je kunt nu eenmaal niet je verleden veranderen.

Het is ook goed te beseffen dat het misschien al te laat is om jezelf te beschermen tegen griep als je partner, kind of huisgenoot al veelvoorkomende symptomen van griep vertoont, zoals koorts, rillingen, spierpijn en hoest. Wetenschappers zeggen dat influenza, zoals griep ook wordt genoemd, gedurende één tot vier dagen in het lichaam kan incuberen voordat het virus zich openbaart met symptomen. Dit betekent dat iemand drager kan zijn zonder het te weten.

Griep duurt ongeveer vaak vijf tot zeven dagen. Het beste wat je in de tussentijd kunt doen, is blijven bewegen, slapen, eten en je vrienden blijven zien, activiteiten die je immuumsysteem helpen sterk te blijven. Hopelijk is je huisgenoot, kind of wederhelft snel weer op de been, zodat hij of zij weer kan meedoen.